De film ER IS GENOEG gaat over verborgen armoede en schaamte, maar ook over eigen kracht en trots van mensen die in armoede leven. De hoofdpersonen die documentairemaker Pim Giel volgt zijn inspiratiebronnen voor lotgenoten en iedereen die met zijn werk te maken heeft met armoede.

Toch is er genoeg! Eten, schuldhulp, voldoende armoede initiatieven, natuurlijke vindplaatsen, gezondheidsprojecten, ervaringsdeskundigen, vrijwilligers en uitgezet beleid. En dus genoeg ingrediënten om het armoedeprobleem in Nederland verder aan te pakken.

Eten is helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend, terwijl voedsel een onvervangbare brandstof is en samen eten bovendien kleur aan je leven geeft.

Waar te zien?
De documentaire gaat op 4 oktober 2021 in première op het congres in De Doelen Rotterdam en speelt een belangrijke rol bij de landelijke ontmoetingen. De film of delen daaruit zijn bovendien beschikbaar voor educatieve doelen.

Overige distributiemogelijkheden:

– Op televisie (landelijk/regionaal)
– Online
– Op congressen en bij relevante organisaties
– Via gemeentelijke welzijnsprogramma’s
– In filmhuizen, om armoede bij een nieuw publiek in beeld te brengen

Sneak preview

We volgen vrijwilliger Willem van de afdeling werving in een distributiecentrum van de Voedselbank Rotterdam. Vijf jaar geleden had hij zich als succesvolle ondernemer niet kunnen bedenken dat hij nu van 7 Euro per dag rond moet komen. Schaamte en onwetendheid over armoede, stress en gezondheid bracht hem tot een dieptepunt in zijn leven. Nu werkt hij mee aan de moderniseringsslag van de Voedselbanken

 

Otto kwam door medische kosten na zijn herseninfarct in de armoede terecht. Door zijn schaamte verbloemde hij dit twee jaar voor zijn buren, tot hij erachter kwam dat mensen uit zijn straat ook bij de Voedselbank liepen. De vooroordelen over bijvoorbeeld zijn hondje maakte hem monddood. Nu is Otto strijdbaar en we zien hem opkomen voor de medemens.

 

Miranda, alleenstaand moeder met vier kinderen, heeft een paar scheidingen achter de rug. Daarnaast vocht ze jarenlang voor schuldhulp en verzoop in de bureaucratie en regels. Voedselhulp durfde zij niet te zoeken. Totdat enkele personen haar begonnen te helpen en zij kleine stapjes naar waardigheid en trots kon zetten. Van niks durven naar volle zalen toespreken en coach worden

 

Maurice was een bekend artiest en maakte deel uit van een Chippendales band. Foute keuzes dreven hem de armoede in. Maar schaamte om naar de Voedselbank kende hij juist niet. Dankbaar was hij voor alle hulp er omheen. Hij laat zien hoe je gratis een prachtig huis kan inrichten. En hij zingt weer, want zijn stem is nog steeds goed, alleen het publiek is anders.

 

Grietje woont in een woonwagen, is laaggeletterd, had een goede baan als teamleider en toen sloeg het noodlot toe. Na een scheiding belandde zij in de armoede, ging er psychisch aan onderdoor en kreeg tien jaar lang met falende schuldhulpverlening te maken. Maar toen kwam er een engeltje.

 

Deze mensen hebben allemaal hun eigen verhaal. Soms niet te bevatten door de ‘onredelijke’ keuzes die deze cliënten maken in de ogen van mensen die geen armoede kennen.

In de film wordt ook uit wetenschappelijk perspectief bekeken wat armoede en stress doen met ons brein, maar ook wat toekomstige oplossingen zouden zijn.